• Fijn wonen mét of zonder zorg zelfstandigheid en privacy

Nieuwe expositie Jan Baggen

19 april, CV Jan Baggen

Gelderland in inkt en olieverf

Net als in de 18e eeuw Jan de Beijer dat deed voor uitgever Isaac Tirion  mocht ik, voor de Kluwer-, later Wegenerkranten  door het verspreidingsgebied trekken om daarvan wekelijkse verslag te doen in de vorm van tekeningen en een verhaaltje.

Het tekenen en schilderen van de omgeving is daarmee een wezenlijk onderdeel van mijn leven en werk geworden.

Nu ik dankzij de AOW meer tijd heb zoekt ik graag de mooiste plekjes uit de tijd van de krantenserie nog eens op voor nadere verdieping.  Vooral de verhalen die erbij horen zijn vaak de aanleiding. Een mooi voorbeeld zijn de Wodanseiken bij Wolfheze. De plek waar de schilders van de Oosterbeekse school  (Mauve, Maris,  Münninghof,  Ferwerda, de Bock etc.) Zo rond 1900 werden zij ingewijd door de schilder Warnardus Bilders.. In witte gewaden gestoken werden zij  “gedoopt” in de Wolfhezer Beek bij de eiken. Die favoriete plek is op deze expositie dan ook ruim vertegenwoordigd.

Het mooie van buiten tekenen en -schilderen is dat het ook een tijdsdocument is. In de tijd dat je bezig bent gebeurt er van alles. Het licht verandert. Er komen mensen voorbij en  de schilder, dat alles overziend, maakt daaruit een keuze. Doorgaans vervallen de vluchtige voorbijgangers..

Een handig klein Pochade-kistje voor het schilderen in olieverf  is vanwege het compacte formaat het makkelijkst mee te nemen, gewoon in een rugzak.  Nadeel is het  beperkte formaat, dus af en toe trekt ik bepakt en bezakt met veldezel en grote mappen er op uit om eens wat groter te kunnen schilderen.

Het tekenen gebeurt bij voorkeur met de zelf  langs de sloot geplukt en gesneden rietpen. Een grillig teken-instrument met een weerbarstig karakter dat het bij het  tekenen steeds kleine verrassingen in petto heeft. Wat Bob Ross zijn “happy accidents” noemde.Meer werk is te zien op

Website: www.janbaggen.nl

Weblog:  www.janbaggen.blogspot.nl

Facebook: www.facebook.com/janbaggenatelier