• Fijn wonen mét of zonder zorg zelfstandigheid en privacy

Expositie beelden Nelleke Sprengers

Nelleke Sprengers (1946) woont sinds 1980 in Zutphen. Ze beoefent diverse kunstvormen. Tekenvaardigheid is de basis voor de verschillende vormen van beeldende kunst waarin zij actief is. Bezig zijn met tekenen gaat terug tot haar opleiding voor het basisonderwijs, ze haalde toen een aantal aktes, waaronder tekenen. In haar woonplaats Zutphen heeft ze jarenlang naar model getekend bij de tekengroep Uitwijk en al sinds jaren is zij lid van het (portret)tekengenootschap ‘Het Palet’.

Ze heeft zich intensief bekwaamd in de technieken aquarel en olieverf, en daarvoor lessen gevolgd bij diverse kunstenaars. In Zutphen onder andere bij Fons Lansman en Jan Bos. Al sinds eind jaren ’80 volgt zij ‘s zomers met grote regelmaat workshops in diverse technieken in Frankrijk, in de Ardèche en vooral in de Drôme Provençale (Vakantieacademie in La Motte Chaloncon).

Nelleke Sprengers is sterk geboeid door ruimtelijke technieken zoals keramiek en werken in steen en brons. Ook voor elk van deze technieken heeft ze lessen gevolgd bij verschillende kunstenaars en deelgenomen aan workshops. Sinds 2008 concentreert zij zich voornamelijk op beeldhouwen. Bijna wekelijks werkt ze bij het Beeldhouwatelier Baak onder leiding van de zeer ervaren beeldhouwster Anne Brouwer.

Voor Nelleke is het karakter van de steen die ze gaat bewerken een belangrijke leidraad bij de keuze van de vorm. Haar beelden zijn vaak geïnspireerd door de vormen van de menselijke figuur en het lijnenspel dat in de natuur waar te nemen is. Dit resulteert met grote regelmaat in geabstraheerde vrouwenfiguren, maar ook in aardse oervormen.

De beelden van Nelleke Sprengers zijn te zien in de tuin van den Bouw van juli t/m oktober.