Miniaturenexpositie
Bertus Voortman, een goede Zutphense kunstenaar
In het Warnsvelds Woon-zorgcentrum Den Bouw is sinds kort naast de kwartaalexposities ook een miniaturenexpositie in een vitrine in de hal die loopt een maand vooruit.Per 1 maart is daar uit de verzameling van kunstverzamelaar Wouter Derksen het kleine werk van de bescheiden Zutphense kunstenaar Bertus Voortman te zien.
Helaas worden niet alle goede kunstenaars ook bekend en krijgen zij de waardering, die hen toekomt. Dit is, eveneens, met de bescheiden Zutphense kunstenaar Bertus Voortman (1916 - 2012) het geval. Ook hij behoort tot het legioen van streekgebonden kunstenaars, die, mede, de artistieke identiteit van een stad of een streek hebben bepaald en nog bepalen. Ook behoorde hij tot de Zutphense School.
Eens werd aan Bertus gevraagd, waarom hij zo graag tekende en schilderde. Toen was zijn antwoord: 'Omdat ik het niet laten kan. Bovendien moet je wat om handen hebben, zeker als je al zo oud bent als ik'. Tot op hoge leeftijd is hij blijven tekenen en schilderen. Hij werd in 1916 aan het Broederen kerkplein in Zutphen geboren en werd op de Ambachtsschool in Zutphen tot meubelmaker opgeleid. In dezelfde tijd ging hij naar de avond-tekenschool en kreeg daar les van Johan Mekkink (1904 - 1991). Deze werd, later, directeur van het Gemeentemuseum in Arnhem, het tegenwoordige Museum voor Moderne Kunst. Mekkink zag het talent van Bertus en raadde hem aan om naar de kunstacademie in Arnhem te gaan, die toen nog 'Kunstoefening' heette. Dat was in 1939. Hij reed, per trein, samen met Herman Dijkjans (1889 - 1966), die ook naar de kunstacademie ging.
Toen, in 1940, de Tweede Wereldoorlog uitbrak, stopte Bertus, noodgedwongen, met zijn opleiding, waarin hij les van Hendrik Valk (1897 - 1986) en van Frans Spuybroek kreeg. Hij werd meubelmaker bij de firma Rouk en Echthuizen, aan het Hoornwerk in Zutphen. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij, samen met Arie Nijenhuis (1911 - 1991), zes weken naar Parijs en maakte een tussenstop in Brussel. Vervolgens werkte hij als timmerman in de bouw, alwaar hij spoedig uitvoerder werd. In die hoedanigheid kwam hij op de Detmerskazerne in Eefde terecht. Na twee jaren werd hij, als opzichter, naar Apeldoorn overgeplaatst. En dat is hij, tot aan zijn VUT-gerechtigde leeftijd, gebleven.
Vlak voor 1950 ging hij, voor de tweede keer, naar Parijs. Daar heeft hij op het atelier van een Franse kunstenaar gewerkt en heeft daar een diploma aan overgehouden. Al de tijd dat hij in de bouw en bij de genietroepen werkte is hij blijven tekenen en schilderen. Daarnaast heeft hij decors voor de verschillende revues van zowel de AZC, de AJC, de CJV en andere organisaties ontworpen en uitgevoerd. Speciaal voor de Buitensociëteit in Zutphen.
Naast zijn vrije artistieke werk, dat vooral uit landschappen, mooie plekjes in de omgeving en stadsgezichten bestond, maakte hij, eveneens, portretten. Een aantal van die stadsgezichten werd aan de vooruitgang opgeofferd. Hij deed alles met een expressieve - en vlotte penseelvoering. In 1942 heeft hij, samen met Arie Nijenhuis, Herman Borninkhof en Henk Nijman de schildergroep ''t Palet' opgericht.
Bertus Voortman, een goede Zutphense Schilder
Van 1 maart tot 1 juni